Hvordan føles hoftesmerter?

Hoftesmerter kan opstå af ganske mange forskellige årsager. Det betyder, at smerterne vil variere afhængig af hvorfor du har fået ondt. Smerter i hoften føles ofte omkring hoftekammen og på forsiden af låret ned til indersiden af knæet. Men hoftesmerter kan også føles mere ukarakteristiske i flere områder samtidig. Ved hoftebevægelser kan du måske høre kliklyde eller føle at din hofte er ved at gå ud af led. Smerter fra hofteleddet kan også stråle ned på forsiden af låret.

Du kan også opleve at hoftesmerten er forbundet med hvad du bruger hoften til. Det kan være, at du kun får ondt, når du bevæger hoften eller sidder ned f.eks. når du kører i bil. Måske oplever du at din bevægelighed er dårligere end tidligere og/eller at du har svært ved at komme i gang, når du har siddet eller ligget ned et stykke tid. Det kan også være, at smerterne forstyrrer din nattesøvn.

Hvorfor får du ondt i hoften?

Smerter i hoften kan opstå af forskellige årsager, derfor oplever mange hoftesmerter en eller flere gange i løbet af livet. Hoftesmerter vil – alt afhængig af årsagen – opstå pludseligt eller komme snigende og gradvist blive værre med tiden uden at du ved, hvorfor du har fået ondt.

Fysiske overbelastningsskader især i form af vrid i forbindelse med sport og idræt er den mest almindelige årsag til hoftesmerter hos yngre mennesker. Senere i livet er almindelige dagligdags aktiviteter i yderstillinger en hyppig årsag til hoftesmerter. I disse situationer bliver bevægeligheden i kroppens led og/eller led forstyrret.

Slidgigt kan naturligvis også være en årsag hos ældre, men smerter i hoften og en ældre dåbsattest er ikke ensbetydende med at dine smerter skyldes slidgigt i hoften. Diagnosen slidgigt kan kun stilles ved at tage røntgenbilleder.

Andre årsager til hoftesmerter være skader i sener eller knogleforandringer eller en ledsygdom.

Hvad kan kiropraktoren gøre?

Heldigvis er de fleste hoftesmerter af den biomekaniske type – altså tilstande hvor den normale bevægelighed i led og/eller muskler er forstyrret. Din kiropraktor kan hjælpe dig med at genoprette normal funktion i dine led og muskler.

Slidgigt i mild eller moderat grad er ingen hindring for kiropraktisk behandling. En del ældre tror, at deres hoftesmerter er et tegn på slidgigt i hoften. I en del tilfælde viser det sig, at årsagen til hoftesmerten er nedsat bevægelighed i ryggens led eller en overbelastning af en eller flere muskler. Det betyder, at hofteesmerten forsvinder helt igen, når kiropraktoren har fået dine muskler og led til at bevæge sig normalt igen.

Du vil ofte opleve at kiropraktoren vil undersøge andre regioner, fordi hoftesmerter ofte er en følgevirkning af problemer i lænden, bækkenet eller låret. Hvis kiropraktoren finder tegn på eller får mistanke om, at du har skader eller knogleforandringer vil du blive henvist til yderligere relevant undersøgelse hos egen læge eller en ortopædkirurgisk afdeling.

Hvad kan du selv gøre?

Når dine hoftesmerter opstår pludseligt i forbindelse med træning eller anden fysisk aktivitet bør du stoppe aktiviteten. For at begrænse overbelastningsskaden kan du bruge isbehandling og tage Ibuprofen. Du bliver nødt til at holde pause og undgå træning indtil du kan genoptage dine fysiske aktiviteter uden at det gør ondt.

Hvis dine hoftesmerter ikke forsvinder igen i løbet af nogle dage eller kommer de igen, når du er fysisk aktiv, så bør du få undersøgt hvorfor du har fået ondt. Hvis du ignorer mindre overbelastningsskader, der ikke går helt væk, så risikerer du at skaden udvikler sig til mere alvorlige problemer, som måske kræver operation eller aldrig forsvinder, og kan være med til at du får slidgigt i hofteleddet på et senere tidspunkt i livet.

Hoftesmerter kan forårsage sekundære smerter andre steder i kroppen. Hvis du får undersøgt problemet hurtigt er det nemmere og hurtigere at løse at finde årsagen og løse problemet.

For at forebygge skader og overbelastning af dine hofter bør du varme op og strække ud efter langvarige eller hårde fysiske aktiviteter og træning.