Hvad vil det sige, at du skærer tænder?

Når du skærer tænder, så får du en gentagen overaktivering af dine tyggemuskler, der opstår ved, at dine tænder enten skurrer frem og tilbage mod hinanden eller laver tandpres, hvor du bider tænderne sammen med et jævnt pres af længere varighed. Presser du tænderne hårdt sammen kan din kæreste eller ægtefælle måske høre en skurrende lyd.

Hvorfor skærer du tænder?

Forskningsresultater viser, at alle mennesker skærer tænder, og at det at skære tænder om natten er en del af kroppens naturlige søvnmønster, fordi det er med til at opretholde kroppens naturlige balance.

Din søvnrytme styres af kroppens behov for hvile. Forskningen viser, at det er kroppens centralnervesystem, der bestemmer om, hvornår og hvor længe du skærer tænder.

Problemerne opstår, hvis du skærer mere tænder end, hvad der er normalt i forhold til dit naturlige søvnmønster. Det kalder man for Bruksisme.

Hvis du skærer meget tænder om natten, så foregår det i de tidlige søvnfaser, og det forstyrrer den naturlige søvnrytme. Du kommer ikke ned i de dybe søvnfaser, og derfor medfører Bruksisme ofte, at du føler dig generelt uoplagt og træt i løbet af dagen i de perioder, hvor du skærer for meget tænder om natten.

Din ubevidste skæren for meget tænder om natten er en søvnforstyrrelse, der opstår på grund af ubalance i centralnervesystemet.

Hvem skærer tænder?

Rigtig mange har problemer med Bruksisme. 300.000 danskere oplever dagligt forringet livskvalitet som følge af Bruksisme. Det anslås, at 8% af voksne skærer for meget tænder, mens de sover. I løbet af dagen skærer mindst 20% af voksne for meget tænder.

Bruksisme rammer både mænd og kvinder. Mænd skærer mest tænder om dagen, mens kvinder gør det om natten.

Psykisk og fysisk stress samt depressive og kontrollerende personlighedstræk øger risikoen for at få Bruksisme.

Hvad er symptomerne på Bruksisme?

1) Overbelastning af kæben

Bruksisme overbelaster kæbens led og muskler. Det kan give dig kæbesmerter eller lyde som klik eller smæld, når du åbner og lukker munden.

Det er helt normalt, hvis du ikke har smerter i kæben, men i stedet for døjer med et eller flere af følgende klassiske symptomer på kæbeproblemer:

 • Hovedpine
 • Spændinger eller smerter i nakken
 • Ansigtssmerter
 • Ømhed eller smerte når du bider i eller tygger i hårde madvarer
 • Skuldersmerter, der trækker op i nakken
 • Ørepine

Disse symptomer kan komme og forsvinde igen eller være tilstede hele tiden.

2) Træt og uoplagt

Hvis du skærer for meget tænder om natten, kan du føle dig generelt uoplagt og træt i løbet af dagen, fordi din søvn bliver forstyrret. Søvnforstyrrelser kan skabe en ond cirkel, hvor du føler dig mere presset og træt. Det hjælper dig ikke til at få en god nattesøvn.

3) Tandskader eller tandpine

Der er en risiko for, at du slider så meget på dine tænder, at du får tandpine eller varige tandskader.

Hvordan kan du hjælpe dig selv?

Når kroppen er ude af balance, kan vi skære uhensigtsmæssigt meget tænder. Balancen i centralnervesystemet påvirkes af flere faktorer. Derfor er årsagen til at du skærer tænder ofte en blanding af forskellige faktorer. Derfor findes der ingen bestemt kur mod at skære tænder.

Du kan alligevel selv gøre noget for at fjerne eller reducere dine symptomer – og måske af den vej finde årsagen til, hvorfor du skærer for meget tænder:

1) Sov godt

 • Sørg for at få tilrækkelig søvn – uden at du bliver forstyrret
 • Vi ordner verdenssituationen mens vi sover – overvej om du kan gøre noget for at løse eventuelle problemer, der giver dig mentalt eller fysisk stress, når du sover
 • Brug en god hovedpude, der støtter både din nakke og kæbe
 • Undgå alkohol, koffein og rygning – især de sidste par timer før sengetid
 • Sov med en næseklemme – den tvinger dig til at sove med åben mund, så du ikke kan skære tænder. Denne metode er ubehagelig og må kun bruges midlertidigt, fordi vi normalt trækker vejret gennem næsen om natten

2) Få hjælp til til at fjerne eller lindre dine symptomer

Din kiropraktor kan hjælpe dig med at fjerne eller lindre symptomer fra kæben, når dine led eller muskler ikke bevæger sig normalt. Så kommer du til at sove godt, og får mulighed for at finde ud af, hvad der er årsagen til dine symptomer.

3) Slap af i kæben

Du kan prøve, at være opmærksom på om du har tendens til at lave tandpres eller skære tænder i bestemte situationer. Måske øger du ubevidst aktiviteten i kæben, når du skælder ud, anstrenger dig eller skal koncentrere dig.

Hvid du synes, det er svært at opdage, hvornår du skærer tænder i løbet af dagen, kan du prøve at lade tungens spids være mellem dine tænder. Hvis du bider dig selv i tungen, har du forsøgt at skære tænder.

I løbet af dagen bør du øve dig i at slappe af i kæben: Når din mund er lukket, må læberne gerne røre ved hinanden, men du skal prøve at holde tænderne en lille smule adskilt.

4) Spørg din tandlæge

Din tandlæge kan fortælle dig om dine tænder viser synlige tegn på, at du skærer for meget tænder.

Du kan bruge en bidskinne til at beskytte  – eller undgå skader på – tænderne, men den hjælper dig ikke til at holde op med at skære tænder.

Tandlægen kan lave en bidskinne, der helt nøjagtig passer til dine tænder. Du skal regne med at bidskinnen jævnligt skal udskiftes på grund af slid. På apoteket kan du købe en Ekulf Nightguard, der er en billigere bidskinne, som du selv skal forme efter dine tænder. Et andet alternativ er Grindcare – en bio-feedback behandling, der måler musklernes aktivitet og reagerer med elektrisk stimulation under søvn.