Hvorfor får du ondt i ryggen?
Lændesmerter skyldes ofte forstyrret funktion i ryggens led, muskler og/eller ledbånd, der kan medføre smerter, fornemmelse af stivhed og/eller en skæv eller foroverbøjet holdning i ryggen. Rygsmerter kan være meget ubehagelige og voldsomme, men er normalt helt ufarlige og meget almindelige hos både børn og voksne. Børn og unge oplever i stigende grad rygsmerter og har samme symptomer som voksne.
Pludseligt opståede lændesmerter evt. ledsaget af en skæv og/eller foroverbøjet holdning kommer ofte i forbindelse med en tilsyneladende uskyldig, men ‘forkert’ eller ‘uhensigtsmæssig’ bevægelse eller efter langvarig siddende eller liggende stilling. Lændesmerter og/eller fornemmelse af stivhed kan også opstå gradvist efter længere tids (over)belastning af ryggen – eksempelvis efter havearbejde, sneskovling, rengøring, stillesiddende arbejde i længere tid eller løft evt. ledsaget af en ‘knækkende’ lyd fra ryggen. I andre tilfælde er der ikke nogen umiddelbar årsag til lændesmerterne.
Hvilke lændesmerter kan kiropraktoren behandle?
Smerterne føles ofte som et knivstik i ryggen eller jagende smerter, der evt. trækker ned i balden og låret. Ofte kan du heller ikke sidde, stå eller ligge i den samme stilling i længere tid, men bliver nød til at skifte stilling hele tiden. Det er også normalt at vågne om natten, når man skal skifte sovestilling.
Tilbagevendende trætheds- og/eller stivhedsfornemmelse i ryggen, der (periodisk) forværres er et klassisk tegn på at ryggen er overbelastet, og at man gradvist er ved at opbygge et ‘hold i ryggen’, hvor det er svært og/eller smertefuldt at udføre en eller flere bevægelser som f.eks. at:
- Rejse sig fra stolen,
- Vende sig i sengen om natten,
- Komme ud af sengen især om morgenen,
- Komme ind og ud af bilen,
- Tage sko og strømper af og på,
- Svært ved at rette ryggen helt op eller læne sig fremover,
- Løfte eller bære ting, og/eller
- Lave husligt arbejde som rengøring, opvask, madlavning og/eller støvsugning
Ved behandling af den forstyrrede ledfunktion, som er årsagen til ryggens overbelastning, kan kiropraktisk behandling ofte forhindre at symptomerne udvikler sig til pludselige lændesmerter, nedsat bevægelighed eller et ‘hold i ryggen’.
Hvad kan du selv gøre?
Ved pludselige og/eller voldsomme lændesmerter bør du tage smertestillende medicin og evt. behandle området med is. Det kan være nødvendigt, at skære ned på dine fysiske aktiviteter i en kort periode indtil ryggens ledfunktion er forbedret. Kortvarig eller længerevarig sygemelding afhængigt af din arbejdsfunktion kan også være nødvendig.
Sengeleje og anden form for inaktivitet svækker musklerne, gør ryggen mere stiv og det er svært at komme i gang igen. Du bliver hurtigere rask hvis du holder dig i bevægelse, men du bør undgå aktiviteter og bevægelser, der giver smerte og/eller belaster ryggen. Vær ikke bange for at bevæge dig – ryggen tager ikke skade af det, men hold dig indenfor smertegrænsen dvs. bevægelserne må ikke gøre (mere) ondt – heller ikke bagefter. Undgå motion og træning, hvis du har ondt – du risikerer at forværre symptomerne. I få tilfælde vil det gavne med sengeleje i en kortere periode.
Kommer smerterne igen?
Det er normalt, at lændesmerterne kan komme igen med måneders eller års mellemrum. Hvis du først har haft ondt i ryggen, er risikoen for at du får det igen større. Tilbagefald forebygges bedst ved at styrke ryggens led, muskler og knogler med regelmæssig motion. Vælg en motionsform du kan lide eller spørg kiropraktoren.