Hvordan føles lyskesmerter?

Lyskesmerter varierer alt efter hvorfor du har fået ondt. En jagende smerte i lysken fra hoftekammen ind mod skambenet er meget almindelig. Den jagende smerte udløses ofte, når du hoster eller nyser eller laver hurtige bevægelser som løb, spring eller når du skifter retning.

Du kan også opleve lyskesmerter i forbindelse med en fysisk belastning af musklerne i hoften og lår. I starten forsvinder smerten måske, når musklen bliver varm, men smerten kommer tilbage igen efter træning. Lyskesmerten vil ofte gradvist blive værre og værre for hver gang du udsætter lysken for fysisk belastning.

Hvorfor får du lyskesmerter?

Smerter i lysken kan opstå af forskellige årsager, derfor er lyskesmerter ret almindelige.

Hvis du oplever, at lyskesmerten gradvist bliver værre som tiden går eller når du har været fysisk aktiv, så skyldes det ofte en overbelastning af en eller flere muskler eller en mekanisk overbelastning af rygsøjlens led (facetledssyndrom) eller en kombination af begge dele.

Årsagen til en overbelastningsskade i lysken er ofte en længerevarende kraftig eller flere hyppige fysiske belastninger af rygsøjlens led og/eller hoften og lårets muskler. Klassiske eksempler er skudtræning i fodbold, hård løbetræning f.eks. op ad bakke eller løb i tungt føre som sand, mudder eller sne. Overbelastning af lysken kan også ske ved sit-ups til styrketræning eller ketsjerspil.

Andre årsager til lyskesmerter kan være svær slidgigt i hoften eller lyskebrok.

Hvad kan kiropraktoren gøre?

Heldigvis er de fleste lyskesmerter af den biomekaniske type – altså tilstande hvor den normale bevægelighed i led og/eller muskler er forstyrret. Din kiropraktor kan hjælpe dig med at genoprette normal funktion i dine led og muskler. Du vil ofte opleve at kiropraktoren vil undersøge andre regioner som hofte og lænd, fordi symptomer i lysken ofte er en følgevirkning af problemer i ryggen, hoften eller låret.

Slidgigt i mild eller moderat grad er ingen hindring for kiropraktisk behandling. En del ældre tror, at deres lyskesmerter er et tegn på slidgigt i hoften. I en del tilfælde viser det sig, at årsagen til lyskesmerten er nedsat bevægelighed i ryggens led. Det betyder, at lyskesmerten forsvinder helt igen, når kiropraktoren har fået din ryg til at bevæge sig normalt igen.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis lyskesmerten opstår pludseligt i forbindelse med træning eller anden fysisk aktivitet bør du stoppe aktiviteten. For at begrænse overbelastningsskaden kan du bruge isbehandling og tage Ibuprofen. Du bliver nødt til at holde pause og undgå træning indtil du kan genoptage dine fysiske aktiviteter uden at det gør ondt.

For at forebygge overbelastningsskader bør du varme op og strække ud efter langvarige eller hårde fysiske aktiviteter og træning.

Hvis du kan se en frembuling i lysken bør du søge læge for at blive undersøgt for lyskebrok.