Hvad er et piskesmæld?
En kraftig bevægelse af hoved og nakke, der ligner den bevægelse en pisk laver, når man får den til at smælde. Denne skadesmekanisme ses typisk i forbindelse med uheld – især trafikuheld ved lav hastighed i bytrafik. Diagnosen piskesmæld fortæller hvad der er sket, men ikke hvad du fejler.
Hvorfor får du piskesmæld?
Kroppen bliver udsat for en større kraft, end den kan tåle. Nakken udsættes både for en kraftig maksimal foroverbøjning og bagoverbøjning. Nakkens bevægelse er ofte uventet og ukontrolleret, derfor kan der – ligesom ved andre skadesmekanismer som f.eks. sportsskader – opstå fejlbelastning af og skader på ledbånd, bruskskiver, knogler, led og/eller små fibersprængninger i muskulaturen.
Hvad er symptomerne på en piskesmældsskade?
De typiske symptomer er smerter og stivhed i nakken, skulderområdet og hovedpine. Desuden kan lændesmerter og/eller armsmerter opstå i forbindelse med et piskesmæld. Symptomerne kan opstå umiddelbart efter uheldet eller på et senere tidspunkt.
Til forskel fra andre skadesmekanismer er forløbet individuelt, derfor kan der også opstå andre symptomer som svimmelhed, ringen for ørene og koncentrationsbesvær. Det er helt normalt at opleve træthed og/eller ubehag, når nakken bøjes bagover efter at du har været udsat for et piskesmæld.
Hvad kan kiropraktoren gøre?
Undersøge dig for at finde ud af, hvor i nakkens muskler og led skaden er opstået og hjælpe dig med at planlægge et behandlingsforløb, der hjælper dig tilbage til din normale hverdag. Kiropraktoren vil typisk også foretage en røntgenundersøgelse, medmindre dette allerede er sket på skadestue, for at udelukke brud på nakkehvirvler eller ledskred. Hvis skaden ikke er omfattet af kiropraktorens arbejdsområde, henvises du til egen læge eller anden relevant behandling.
Du har nogle små muskler, der forbinder de to øverste nakkehvirvler med kraniekanten. Disse muskler fortæller din hjerne, hvad der foregår i din rygsøjle og resten af kroppen. Nakkens muskler og led bliver ofte forstyrret ved et piskesmæld. Formålet med kiropraktisk behandling er, at normalisere led og musklers funktion og belastningsevne. Forskning viser, at kiropraktisk behandling har god effekt på piskesmæld.
Behandlingen kan bestå af forskellige tiltag evt. i kombination f.eks. ro, smertestillende, isbehandling, kiropraktisk behandling af led, bløddelsbehandling af muskler, specielle øvelser og/eller træning.
Hvad kan du selv gøre?
Lyt til din krop og brug af de(n) behandlingsmulighed(er), der virker for dig. Det er vigtigt, at du hurtigst muligt kommer til at bruge musklerne og bevæge nakken normalt, så du kan komme tilbage til din normale hverdag, mens du kommer dig gradvist. Hav tålmodighed og acceptér, at du i en periode måske ikke kan overkomme det samme, som du plejer.
Forskning viser, at der kan ske store forandringer i hjernen, som hurtigt ændrer den måde hvorpå hjernen styrer muskler og led i din krop, når du har været ude for et uheld. Måske fordi smerten automatisk får din kroppen til at gå i alarmberedskab for at beskytte dig. Hvis disse forandringer forbliver uændrede i lang tid, kan din hjerne ende med at tilpasse sig de nye forhold, og det menes at være medvirkende årsag, når en smertetilstand bliver kronisk.
For at få fuldt udbytte af behandlingen er det derfor vigtigt, at den påbegyndes inden skaden er blevet så kronisk, at der kun er lidt eller næsten intet at opnå ved behandling.