Hvad er svimmelhed?

Svimmelhed er ikke en sygdom, men kroppens måde at fortælle dig, at der er noget galt. Det et ret almindeligt symptom, som de fleste oplever i løbet af deres liv.

Hvorfor oplever du svimmelhed?

Hjernen styrer din balancesans ved hjælp af information fra sanseceller, og den er afhængig af at modtage præcise informationer – ikke kun fra øjne og ører, men i høj grad også fra led og muskler. Registreringen af hovedets stilling og bevægelser, som sker i balanceorganet i det indre øre og i nakkens led, er særlig vigtig for din bevidsthed om bevægelse og balance. Bevægelser i nakkens led informerer din hjerne om hovedets stilling i forhold til kroppen. Hjernen er afhængig af denne information for at kunne styre musklerne i dine arme og ben, så du kan holde balancen.

Din hjerne bliver forvirret, hvis den ikke modtager de signaler fra kroppen, som den er vant til, og det kan du opleve som svimmelhed. I mange tilfælde er årsagen til svimmelhed, at der er opstået en signalforvirring mellem de forskellige typer af information fra som hjernen forventer at modtage, når din krop befinder sig i en given stilling eller laver en bestemt bevægelse.

Hvordan føles svimmelhed?

Du kan lejlighedsvis opleve kortvarig svimmelhed, hvis du rejser dig hurtigt op efter at have siddet eller ligget ned. Der er tale om let svimmelhed, der ofte kun varer et par sekunder. Årsagen er, at hjertet skal pumpe hurtigere, når du sidder eller står op eller går rundt end hvis du ligger ned. Denne form for svimmelhed er helt normal – især hvis du har for lavt blodtryk, og er mest tydelig om morgenen og efter især store måltider. Fænomenet kaldes ortostatisk hypotension.

Hvis din svimmelhed er af mere ubehagelig karakter eller varer i længere tid, så kan du kan opleve, at det er svært at orientere dig eller at holde balancen. Det kan være en fornemmelse af, at du sejler rundt eller at verden drejer rundt om dig. Ofte vil du også have hovedpine, nakkesmerter eller føle spænding i dine kæbemuskler. Du kan også blive svimmel af at lave bestemte bevægelser dit hoved eller din krop.

Hvad kan kiropraktoren gøre?

Der kan være flere forskellige årsager til svimmelhed. Buegangene i det indre øre er forbundet med to små blærer, hvor der ligger små kalkholdige krystaller, som vi kender som øresten. Hvis krystallerne river sig løs og finder vej til en af buegangene, kan du blive svimmel ved bevægelser med hovedet.

En anden almindelig årsag er overstimulering af nakkens led, som forstyrrer balancesignalerne til hjernen. Ofte vil du kunne mærke spænding eller ømhed i din nakke, hvis din svimmelhed stammer fra nakken. Du kan også få hovedpine eller føle ubehag i din kæbe.

Kiropraktoren kan hjælpe dig med at finde ud af om din svimmelhed helt eller delvist stammer fra nakken. Både løse øresten og nakkens led kan give hovedpine, når du drejer hovedet. Behandlingen af løse øresten kan også udløse svimmelhed, fordi du bevæger nakkens led.

Hvad kan du selv gøre?

Har du lavt blodtryk eller oplever ortostatisk hypotension, så væn dig til at rejse dig langsomt og forsigtigt efter du har siddet eller ligget ned.

Hvis din svimmelhed er ubehagelig, så sæt dig ned på en stol eller allerhelst på jorden, hvis du er bange for at falde. Stik hovedet ned mellem dine ben eller løft benene op, så du får blod til hovedet. Sørg for at få noget at spise og drik noget vand – gerne en halv liter. Dehydrering og sult kan også gøre dig svimmel.

Er du blevet svimmel i forbindelse med indtagelse af ny medicin skal du tale med din læge.

Sådan vælger du den rigtige behandling til din svimmelhed

Besøg en kiropraktor, hvis du:

  • bliver svimmel, når du laver andre bevægelser med kroppen end at dreje hovedet
  • også har spænding eller ømhed i nakken eller kæben og eventuelt hovedpine
  • oplever at behandlingen af løse øresten hos lægen ikke har hjulpet dig

Søg læge, hvis du pludselig oplever kraftige anfald af svimmelhed samtidig med et eller flere symptomer:

  • nedsat hørelse
  • susen eller ringen for ørene
  • kvalme og opkastning
  • trykken i ørerne
  • synsforstyrrelser – sløret syn, dobbelt syn eller tab af farvesyn