Hvorfor får børn ondt?

Smerte fortæller vores hjerne, at der er noget galt et eller andet sted i kroppen. Kroppen stimulerer hjernens smertesans for at få hjernen til at fokusere og være opmærksom. Når hjernens opmærksomhed er rettet mod kroppens smertesignal, vil det være sværere (måske umuligt) for barnet at koncentrere sig og humøret kan også blive ustabilt. Når smerterne kommer fra kroppens led er det normalt at barnet ændrer sin fysiske adfærd ved at forsøge at undgå bestemte (typer) aktiviteter, hvis disse gør ondt. I andre tilfælde kan barnet blive uroligt eller hyperaktivt, fordi det føles rart at bevæge sig hele tiden, når det er svært at finde en stilling, der ikke gør ondt.

Forklaringen på tilsyneladende uforklarlige fysiske smerter hos børn og unge er sjældent vokseværk, tidlig debut af familiens tendens til dårlig ryg eller psykiske problemstillinger. Vi oplever ofte, at børn og unge går rundt med symptomer som hovedpine og/eller muskel- og ledsmerter alt for længe, før de får eller opsøger relevant behandling. Årsagen til fysiske smerter er ofte forstyrret funktion i led og muskler.

Vær opmærksom og spørg ind til symptomerne, hvis dit barn viser tegn på eller giver udtryk for smerte eller ubehag. Tegn på at der kan være noget galt er eks. påvirkning af humør og/eller aktivitetsniveau eller unormal træthed efter træning, koncentrationsbesvær eller behov for hjælp til ting, som barnet plejer at klare selv. Dårlig nattesøvn hos et barn, der plejer at sove godt, kan skyldes rygproblemer. De fleste børn, der kommer med nyopståede symptomer, opnår hurtigt god effekt af kiropraktisk behandling. Børn og unge er ikke vant til smerter og vælger måske ikke at fortælle forældrene om smerterne enten fordi de regner med at de forsvinder af sig selv eller fordi de er nervøse for at forældrene reagerer med vrede eller skuffelse.

Kiropraktorens råd til voksne gælder også for børn og unge, fordi deres kroppe fungerer på samme måde som en voksen krop. Børn og unges kroppe adskiller sig dog fra den voksne krop ved konstant at være i en udviklings- og vækstfase, der naturligvis bør tages hensyn til. Derfor har vi delt vores information om børn op i aldersgrupper.

Børn hos kiropraktor

Ved det første besøg vil kiropraktoren stille en række spørgsmål til forældrene og barnet. Spørgsmålene bruger kiropraktoren til at danne sig et indtryk af barnets generelle sundhedstilstand, herunder tidligere og nuværende skader, sygdomme og medicinforbrug. Bagefter udfører kiropraktoren i samarbejde med barnet en undersøgelse, der så vidt muligt udføres som en leg mellem kiropraktor og førskolebarnet. Skolebørn er som regel meget samarbejdsvillige, og synes normalt at undersøgelsen er sjov at deltage i. Formålet med undersøgelsen er, at vurdere barnets kropsholdning, funktionen i kroppens led og nervesystemets funktion i forhold til barnets alder. Desuden bruger kiropraktoren informationerne fra samtalen og undersøgelsen til at vurdere om barnet har behov for kiropraktisk behandling, eller om barnets symptomer kan have andre årsager, der kræver vurdering hos egen læge.

Formålet med kiropraktisk behandling af børn og unge er i princippet det samme som behandlingen af voksne; at få kroppens led til at bevæge sig normalt igen, så kroppen holder op med at sende smertesignaler til hjernen.

Gode råd

Børn vejer (normalt) ikke ret meget, derfor skal de sove i en blød seng. At sove på maven kan – ligesom hos voksne – give nakkeproblemer og/eller hovedpine. Lær dit barn, at sove på ryggen eller siden. Sørg for at dit barn får regelmæssig motion, der respekterer barnets fysiske udvikling. At spille Wii er ikke godt nok – for mange timer er skadeligt. Undlad fysisk træning ved smerter og/eller feber – det kan og skal ikke trænes væk! Børn bør have ordentligt fodtøj med god pasform, stødabsorbering, støtte og fleksibel sål. Tag problemerne i opløbet, hvis forebyggelsen mislykkes.

Forskning

Danske børn har ondt i ryggen – Jyllands-Posten