BEHANDLING AF BABY MED KOLIK HOS KIROPRAKTOR
Hvad er kolik?
Når en baby græder eller skriger helt utrøsteligt i flere timer dagligt uden at forældre eller lægen kan finde årsagen, fordi babyen er normal, sund og rask og trives godt bortset fra skrigeture og/eller uro.
Betegnelsen kolik skyldes, at man oprindelig troede, at årsagen til spædbarnets gråd var fordøjelsesbesvær eller mavesmerter. Dette er imidlertid ikke korrekt. Derfor er ‘grædende spædbørn’ en bedre betegnelse, fordi man hverken har fundet en bestemt årsag til symptomerne eller en effektiv behandling, der virker for alle babyer.
Hvorfor græder din baby?
Flere europæiske og danske undersøgelser har vist, at nedsat bevægelse i rygsøjlens led kan være årsagen til babyers utrøstelige gråd. En babys rygsøjle fungerer på samme måde som en voksen rygsøjle, derfor kan det være, at din baby græder, fordi han eller hun har fået ondt i ryggen.
Hvad siger forældre om behandling af deres baby?
Kiropraktor Jesper Wiberg har hjulpet mere end 1.800 babyer. Han er ekspert i at udføre behandlingen på en blid måde, og giver dig gerne råd og vejledning i, hvad du selv kan gøre for din baby.
Klik på de blå links for at læse, hvad andre forældre har skrevet om Jesper Wibergs behandling af deres baby.
Vores tvillinger kunne godt lide kiropraktoren – Jeppe & Tina, Mine tvillinger.dk
Begge mine unger har gået hos Jesper Wiberg – Slyngebarn
Jesper Wiberg er kanon til spædbørn – Majken, Alt om børn
Både vi og naboerne, som også bruger Jesper, er meget imponerede over den måde, han virkelig tager sig tid til at være tilstede, ikke stresse og lade børnene blive trygge ved ham – Annika F, Babyklar.dk
Hvad er symptomerne på kolik?
De mest klassiske symptomer er, at din babys gråd eller skrig er værst i eftermiddags- eller aftentimerne. Babyen bliver motorisk urolig ved at trække benene op mod maven, bøje armene op og knytte hænderne eller rette sig helt stift ud og bøje sig næsten bagover. Din baby kan ofte kun trøstes kortvarigt ved at gå med ham eller hende i armene eller over skulderen, tilbyde føde eller en sut, eller køre en tur i barnevognen eller bilen.
Andre babyer er mere eller mindre urolige det meste af dagen og sover dårligt eller ikke særligt længe ad gangen. Babyer med nedsat bevægelse i rygsøjlens led kan også reagere med at blive sure og utidige, når de bliver lagt på et hårdt underlag. Din baby kan også reagere ved ikke at ville ligge på – eller kigge – til en bestemt side.
Hvad kan kiropraktoren gøre for din baby?
Kiropraktoren vil først spørge dig om forskellige ting omkring spædbarnets symptomer og daglige trivsel. Disse oplysninger bruger kiropraktoren til at danne sig et billede af din babys almene sundhedstilstand. Derefter vil kiropraktoren undersøge om babyens led, muskler og nervesystem fungerer normalt. Er der mistanke om dårlig trivsel eller anden sygdom vil du blive henvist til egen læge. Hvis kiropraktoren finder led, hvor der er nedsat bevægelighed, kan disse led være medvirkende til din babys trøstelige gråd. Der kræves ikke lægeundersøgelse eller henvisning for at gå til kiropraktor med din baby.
I 1999 lavede Jesper Wiberg en forskningsundersøgelse af grædende babyer (kolik), hvor effekten af hans kiropraktiske behandling på babyer – henvist af de lokale sundhedsplejersker – blev registreret og sammenlignet med en gruppe grædende babyer, der ikke fik nogen behandling. Undersøgelsen viste, at kiropraktisk behandling kan reducere din babys gråd til normalt niveau.
I 2010 viste forskning i effekten hos 749 babyer, der har fået kiropraktisk behandling af Jesper i hans klinik i perioden 1997-2007 samme resultat. Babyerne fik i gennemsnit 3 behandlinger. En del babyer holdt op med at græde allerede efter første behandling. Der blev ikke fundet nogle bivirkninger ved behandlingerne.
Begge forskningsresultater er kontrolleret af uafhængige forskere, og udgivet i det amerikanske tidsskift Journal of Manipulative Physiological Therapy.
Hvordan foregår kiropraktisk behandling af din baby?
Kiropraktisk behandling af din baby er meget nænsom og ikke forbundet med andre gener eller ubehag for ham eller hende end hvad der kan opleves ved en almindelig lægeundersøgelse. Nogle babyer sover under både undersøgelse og behandling.
Selve behandlingen sker ved et meget let og kortvarigt pres eller tryk med fingerspidserne. Formålet med kiropraktisk behandling af din baby er i princippet det samme som behandlingen af voksne nemlig, at få leddene til at bevæge sig på normal vis igen.
Hvad kan du selv gøre for din baby?
Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal babyer lægges til at sove på ryggen. Spædbørn bør ikke lægges til at sove på maven eller siden pga. den kraftige og uhensigtsmæssige drejning af nakken og en øget risiko for vuggedød. Desuden kan du skåne din babys rygsøjle ved at tænke på følgende:
1. Hvis du giver flaske i stedet for at amme bør du skiftevis bruge venstre og højre arm til at holde din baby, så barnet udvikler begge sider ensartet.
2. Bæreseler, skråstole og autostole bør ikke benyttes mere end højst nødvendigt, da din babys muskler ikke er tilstrækkeligt udviklede til at holde den oprette stilling.
3. Så længe din baby ikke selv kan holde hovedet, er det vigtigt at støtte baghovedet med et par fingre, så babyen ikke pludselig ‘taber’ hovedet, da det kan give skader i nakkens led og muskler.
Hvis du vil vide mere
Hjælp til kolikbørn – Berlingske
Spædbørn og kiropraktik – Netbaby.dk
Jesper Wibergs danske kolikundersøgelse fra 1999, viste at kiropraktisk behandling kan nedsætte kolikbørns gennemsnitlige gråd fra 4 timer til 1-1½ time pr. døgn, som er normal gråd for babyer (link til kolikundersøgelsen).
Erfaringen fra en undersøgelse af 749 kolikbørn behandlet af Jesper Wiberg i klinikken (1997-2007) er, at babyer normalt har brug for 1-5 behandlinger (gennemsnitligt 3) (link til undersøgelse).
Write a comment: