Hvad gør en kiropraktor?

Kiropraktoren kan hjælpe dig med at få dine led til at bevæge sig normalt igen.

Din rygsøjle er opbygget af flere bevægelige områder. Hvert område består af to hvirvler og de tre led, der dannes mellem dem. Det største led er bruskskiven, der ligger mellem hvirvlerne. Bruskskiven har en vægtbærende og støddæmpende funktion. De to andre led hedder facetled, og de styrer rygsøjlens bevægelser.

Når nogle af dine facetled ikke bevæger sig normalt, kan kiropraktoren finde dem ved at mærke på din rygsøjle, mens han bevæger den. Kiropraktoren behandler dine facetled, så de kommer til at fungere normalt igen, ved at strække eller skubbe til dem. Denne behandlingsmetode kaldes for ledmanipulation.

Hvad er et facetledssyndrom?

For en kiropraktor er det et område i rygsøjlen, hvor de små styrende led bliver låst af muskulaturen. Det påvirker funktionen af dit nervesystem og dermed har en negativ indflydelse på din bevægelighed. Et facetledssyndrom er derfor en helt almindelig årsag til smerter, stivhed, spændte muskler og manglende bevægelighed.

Hvorfor får du et facetledssyndrom?

Det kan ske af forskellige årsager f.eks. efter et uheld, overbelastning eller dårlige stillinger.

Kroppens led bliver stive, hvis du ikke bevæger dig. Derfor kan du få et facetledssyndrom, hvis du bevæger dig for lidt.

Kan kiropraktoren skubbe dine hvirvler eller bruskskiver på plads?

Mange patienter fortæller kiropraktoren, at de føler et eller flere led sidder forkert eller at leddene har låst sig fast. Kiropraktoren kan mærke om din leddene i din rygsøjle fungerer normalt, og det er leddene vi skubber til for at forbedre bevægeligheden. Vi kan ikke skubbe dine hvirvler eller bruskskiver på plads.

Forskning har vist, at det der sker, når ryggen gør ondt er, at de små korte muskler, der sidder mellem din rygsøjles hvirvler bliver stramme. De stramme muskler drejer rygsøjlens hvirvler, og det forstyrrer leddenes normale bevægelighed, så de ofte bliver ømme ved berøring og kan gøre ondt, når du bevæger ryggen eller nakken i bestemte retninger.

Kan din kiropraktor hjælpe med problemer i andre led?

Ja. Samme princip gælder for alle kroppens led – lige fra kæben til fødderne, så din kiropraktor kan hjælpe dig med alle led i din krop.