1. Lyt til dig selv

Find en kiropraktor, der passer til dig. Du skal ikke føle, at du trænger dig på. Tag dig selv og dine fysiske problemer alvorligt, og gå til din kiropraktor, hvis du synes dine smerter er et problem.

2. Prøv dig frem

Du bør skifte kiropraktor, hvis du ikke har tillid til din kiropraktor. Det kan også være, at du ikke kan lide den behandlingsform, som kiropraktoren bruger.

Nogle kiropraktorer leder efter signaler fra kroppen og det emotionelle liv i et helhedsperspektiv og ser patienten i en bredere kontekst, og bruger derfor mange forskellige behandlingsformer. Andre kiropraktorer anvender hovedsageligt kiropraktisk manipulation, fordi de ser kerneopgaven som at tolke kroppen signaler for finde årsagen til problemet og målrette deres behandling mod årsagen til symptomerne. De fleste kiropraktorer arbejder på en måde der ligger et sted imellem disse to former. Find derfor en kiropraktor, der passer dig.

3. Ingen forberedelse

Du kan godt læse om dine symptomer på internettet, inden du går til kiropraktor, men det kan være svært for dig, at vurdere hvor god den information, du finder frem til, er. Det er ikke sikkert, at din kiropraktor er enig i det, du har læst på internettet, og som du føler passer til din situation. Det er ofte fordi undersøgelsen af din krop eller dine svar på kiropraktorens spørgsmål viser tegn på, at der er en anden årsag eller at dine symptomer er en kombination af flere ting.

Din kiropraktor har en lang lægefaglig uddannelse, viden og erfaring, som gør ham eller hende i stand til at vurdere om din egen opfattelse af din situation er rigtig. Du kan godt forberede dig på internettet hjemmefra, men det er ikke nødvendigt.

4. Brug officielle danske netsider

Hvis du søger oplysninger på nettet, så vær opmærksom på at der er forskel på om det er officielle danske netsider eller en blog, der er skrevet af en patient eller en anden ikke sundhedsfaglig person. Du kan nemt blive mere bekymret eller vildledt af det, du læser.

Kiropraktik er et håndværk, og der er stor forskel på, hvordan en kiropraktor arbejder. Du får det bedste indtryk af, hvilken kiropraktor der passer til dig ved kigge på klinikkens egen hjemmeside.

5. Vigtige informationer

Fortæl kiropraktoren hvis du har fået foretaget røntgenundersøgelse, MR skanning eller er blevet skannet for at finde ud af om du har nedsat kalkindhold i dine knogler (DEXA skanning). Det er også vigtigt, at oplyse hvis du er – eller prøver på at blive – gravid eller hvis du tager nogen former for medicin. Nogle former for medicin har betydning for hvordan kiropraktoren vælger at behandle dig.

Nævn det for kiropraktoren – for din egen skyld.

6. Det er okay, at være nervøs eller bange

En del mennesker er nervøse for selve behandlingen eller bange for at de fejler noget alvorligt. Det er helt normalt. De fleste går glade og lettede hjem fra kiropraktoren, og siger ofte at de ville ønske at de var gået til kiropraktor noget før.

7. Tag nogen med

Hvis din helbredssituation gør, at du kan have svært ved at høre, forstå, huske eller koncentrere dig om, hvad din kiropraktor siger, så er det en god idé at et familiemedlem eller en anden person med, når du mødes med kiropraktoren – især første gang.

En ekstra person kan hjælpe dig med at huske og forstå, hvad din kiropraktor fortæller dig, og også hjælpe kiropraktoren med at forstå dine symptomer. Ikke kun hvis du er ældre, men også hvis dine smerter skyldes at du har været i et trafikuheld eller anden form for ulykke, hvor du måske har svært ved at huske, hvad der skete eller ikke kan koncentrere dig i længere tid.

8. Kom klogere hjem fra kiropraktoren

Det er ikke dit ansvar, at konsultationen hos din kiropraktor bliver vellykket. Det er kiropraktorens. Men det kan godt være en fordel, hvis du kender lidt til hvordan kiropraktoren stiller en diagnose og vælger at behandle dig.

Kiropraktoren bruger din forklaring af symptomerne og dine svar på uddybende spørgsmål til at danne sig et billede af, hvad der kan være årsagen til dine symptomer.Derfor kan undersøgelsen starte et andet sted end du havde forestillet dig. Du føler måske, at de røntgenbilleder eller den MR skanning, som du har medbragt, er vigtig for diagnosen. Det er den helt sikkert også, men din kiropraktor vil gerne høre dig fortælle om symptomerne og undersøge dig først, for selv at danne sig en mening om årsagen til dine symptomer.

9. Forskellige behandlinger / vælg behandling

Det er meget moderne, at blande forskellige behandlinger – især hvis du er frustreret over dine symptomer og din situation. Selv om du måske tænker at den behandling du får hos andre behandlere ligner kiropraktorens, så kan behandlingerne påvirke hinanden – det kan være både godt og ondt.

Flere forskellige behandlingsformer kan også gøre det svært for både dig selv og kiropraktoren, at finde ud af hvilken behandling, der virker for dig. Fortæl altid kiropraktoren, hvis du også går til andre behandlinger.

I nogle tilfælde kan det være hensigtsmæssigt, at kombinere kiropraktik med en anden behandling, tal med din kiropraktor om det er aktuelt for dig i din situation.