Hvor lang tid tager det før jeg får det bedre?

De fleste oplever en bedring i løbet af 1-4 behandlinger, men det er meget forskelligt fra person til person. Behandlingens effekt afhænger bl.a. af årsagen til dine smerter og hvor godt du passer på din ryg under behandlingsforløbet. Kiropraktorens råd og vejledning vil hjælpe dig til at komme dig hurtigst muligt.

Behandlingsforløbet afhænger også af ting som alder, din fysiske form, symptomernes omfang og varighed. Som hovedregel er behandlingstiden kortere, når man opsøger behandling hurtigt. Yngre mennesker – især børn – reagerer normalt hurtigt på behandlingen. Udstrålende smerter til arm eller ben kan forlænge behandlingstiden.

Skal jeg bruge is eller varme mod smerter?

Vi anbefaler næsten altid isbehandling mod nyopståede smerter, fordi den er med til at reducere lokal hævelse og virker smertestillende. Varmebehandling virker muskelafslappende og beroligende på musklerne under behandlingen, mens musklerne stadig er varme.

Nogle få mennesker tåler ikke isbehandling og bør derfor bruge varmepude. Isbehandling er ikke anvendelig til gigtplagede mennesker, fordi kulde kan forværre ledsmerterne. Små børn og svækkede ældre mennesker med fremskreden hjerte- eller kredsløbssygdom bør heller ikke bruge isbehandling. Hvis man har nedsat følelse i huden eller har tidligere haft forfrysninger er isbehandling heller ikke anvendelig.

Kan kiropraktoren skubbe mine led eller bruskskiver på plads?

Nej. Det er desværre en (udbredt) misforståelse at bruskskiverne eller leddene pludselig kan flytte sig eller sidde forkert. Kiropraktoren kan ikke flytte eller skubbe dine led eller bruskskiver på plads. Ledfunktionen i ryg og nakke kan derimod forstyrres af overbelastning eller gentagne uhensigtsmæssige bevægelser f.eks. forkerte løft eller sovestillinger. Kiropraktisk behandling kan få leddene til at bevæge sig normalt og dermed fjerne overbelastningen af en smertefuld bruskskive og/eller nerverod, som dermed holder op med at give smerter.

Må jeg tage smertestillende inden kiropraktisk behandling?

Ja. Smertestillende kan lette dine smerter, men fjerner ikke årsagen til symptomerne. Kiropraktoren kan sagtens finde årsagen til dine symptomer alligevel. Det er en god idé, at tage smertestillende ca. 1 time før behandlingen, hvis du har mange smerter, fordi det hjælper dig til at slappe af og kiropraktoren til bedre at behandle dig, så du får mest muligt ud af behandlingen.

Kan man se hvordan min ryg fungerer på et røntgenbillede?

Nej. Røntgenbillederne viser hvordan ryggen ser ud, når den ikke er i bevægelse. Billederne fortæller ikke noget om hvor godt din ryg fungerer, når den bevæger sig. Kiropraktoren bruger røntgenbilleder til at finde ud af, om der er en anden forklaring på dine smerter og/eller om der skal tages særlige hensyn til din ryg eller nakke under behandlingen.

Kan kiropraktoren behandle mig, hvis jeg har slidgigt og/eller knogleskørhed?

Ja, men det er vigtigt, at du fortæller kiropraktoren hvis du tidligere har fået konstateret knogleskørhed og/eller slidgigt, så kiropraktoren kan tilpasse behandlingen til din krop.

Må jeg få kiropraktisk behandling mens jeg er gravid?

Ja, men det er vigtigt, at du fortæller kiropraktoren, at du er gravid eller prøver at blive det, så undersøgelse og behandling kan tilpasses din graviditet.

Hvilke bivirkninger er der ved kiropraktisk behandling?

De mest almindelige bivirkninger ved kiropraktisk behandling er lokal ømhed eller træthed umiddelbart efter behandlingen samme dag eller dagen efter. I sjældnere tilfælde kan forbigående bivirkninger som kvalme og svimmelhed forekomme.

Ny forskning viser, at alvorlige komplikationer i forbindelse med kiropraktisk behandling er yderst sjældne. Risikoen for alvorlige bivirkninger ved brug af smertestillende medicin er mange tusinde gange større.

Skal jeg holde mig i ro, når jeg har ondt i ryggen?

Nej. Du bliver hurtigere frisk og rask igen, hvis du opretholder så meget af din normal hverdagsaktivitet som din krop tillader. Normalt får man det bedre både under og efter bevægelse, men lyt til kroppen. Prøv at undgå (forværring af) smerten.

Er det skadeligt at knække fingre?

“Nej, det er det ikke”, fortæller en speciallæge i ortopædkirurgi til Netdoktor