Hvad er Modic forandringer?

Modic forandringer er en bestemt type forandringer i en ryghvirvels knoglevæv, der ændrer knoglens normale opbygning.
Normalt knoglevæv i ryghvirvlerne består af tusindvis af fine tynde tråde af knoglevæv, der er vævet sammen i et finmasket net. Mellem knogletrådene er der rød knoglemarv, som producerer blodlegemer.
Hvis du får Modic forandringer betyder det, at knogletrådene går i stykker. Det gør trådene kortere og tykkere, og den røde knoglemarv erstattes af væske eller gult fedt. Samtidig sker der en vækst af smertefibre i knoglen.
Modic forandringer kan opstå på ryghvirvlernes overflade eller underflade oftest i lænden, men kan også findes i nakkens hvirvler. Små forandringer er ret almindelige og betragtes ikke som Modic forandringer. De giver normalt heller ingen symptomer.
Det er vigtigt, at gøre opmærksom på at der stadig er meget forskerne endnu ikke ved om Modic forandringer. Vores information er kun en forklaring på forskernes nuværende forståelse. Denne beskrivelse er derfor forbundet med usikkerhed, fordi fremtidige undersøgelser kan betyde at forskernes nuværende opfattelse af Modic forandringer på et senere tidspunkt kan vise sig at være helt eller delvist forkert.

Hvem får Modic forandringer?

Modic forandringer ser ud til at være almindeligt forekommende hos voksne over 40 år, mens de er meget sjældne hos børn og teenagere.
Ca. 6% af voksne danskere får Modic forandringer, der giver dem rygsmerter. Forandringerne ses oftest i forbindelse med slidte bruskskiver og efter en operation for diskusprolaps. Sandsynligheden for at få Modic forandringer stiger med alderen.
Dine smerter er ikke ensbetydende med at du har Modic forandringer i rygsøjlen. 60% har smerter uden at have Modic forandringer, og 10% har Modic forandringer uden at have ondt.

Hvorfor får du Modic forandringer?

Forskernes forklaring af Modic forandringer er, at øget belastning kan få ryghvivlernes endeplader til at gå i stykker. Bruskskivernes tilstand ser ud til at være afgørende for udviklingen af Modic forandringer.
Der findes sandsynligvis 3 årsager til Modic forandringer:
  1. Reumatologiske Modic forandringer – Nogle former for gigtsygdomme som f.eks. Mb. Becterew giver øget risiko for at udvikle Modic forandringer som er baseret på en betændelsestilstand (også kaldet inflammation). Denne form for Modic forandringer ser anderledes ud på en MR skanning end de andre former.
  2. Mekaniske Modic forandringer – Visse tilstande i rygsøjlen som f.eks. et større hvirvelskred (spondylolistese) eller en tydelig skævhed i ryggen (skoliose) kan tilsyneladende medføre et voldsomt træk i og beskadigelse af ryghvirvlernes overflade eller underflade, der kan medføre udvikling af Modic forandringer.
  3. Bakterielle Modic forandringer – Efter en operation for diskusprolaps kan der opstå en bakteriel infektion i bruskskiven, som kan fremkalde Modic forandringer.

Hvad er symptomerne på Modic forandringer?

Flere undersøgelser tyder på, at Modic smerter gør væsentlig mere ondt end almindelige rygsmerter. Smerteintensiteten kan svinge i løbet af døgnet, men gør ofte så ondt i årevis, at det ødelægger livskvaliteten.
Almindelige rygsmerter og smerter, der skyldes Modic forandringer, har mange fællestræk. Mange mennesker med lændesmerter oplever, at smerterne bliver værre når de laver rygøvelser eller prøver at træne smerterne væk. Fysisk hårdt arbejde kan også forværre smerterne. Et andet klassisk symptom er, at det er besværligt eller smertefuldt at vende sig i sengen om natten.
Stærke smerter er ikke ensbetydende med at dine smerter skyldes Modic. Både almindelige rygsmerter og Modic smerter kan gøre så ondt, at du føler dig invalideret.

Hvad kan kiropraktoren gøre?

Din kiropraktor kan hjælpe dig med, at få din rygsøjle til at bevæge sig normalt. Hvis du bliver smertefri eller oplever en markant forbedring, når kiropraktoren har genskabt normal bevægelighed i din rygsøjle, så har du almindelige rygsmerter.
Hvis du stadig har smerter, når kiropraktoren kan mærke at din rygsøjle har normal bevægelighed, bliver du henvist til yderligere undersøgelse for årsagen til dine smerter. Dette kan f.eks. vise sig at være Modic forandringer.
Kiropraktisk behandling som normalt er effektiv til at fjerne almindelige rygsmerter har ingen eller meget lidt effekt på Modic smerter. Forskning viser, at fysioterapi, træning og øvelser heller ikke virker på smerter, der skyldes Modic forandringer.

Hvad kan du selv gøre?

Søg læge hvis du ved eller har en mistanke om, at du lider af en gigtsygdom, der kan angribe rygsøjlen. Disse gigtformer er arvelige, og forbundet med en bestemt vævstype (HLA-B27). Derfor vil du ofte have familiemedlemmer, der også er ramt.
Pas godt på din ryg. Løft rigtigt og brug hjælpemidler, når du har mulighed for at skåne ryggen. Brug et rygskjold hvis du dyrker ekstrem sport eller andre fysiske aktiviteter, hvor du kan risikere at slå ryggen – f.eks. hvis du tager på skiferie eller kører på motorcykel.
Hvis du har fået konstateret en diskusprolaps vil en operation øge risikoen for at få Modicforandringer. Besøg en kiropraktor og/eller fysioterapeut for at prøve om vi kan hjælpe med at lindre dine smerter.
Hvis du har fået mekaniske Modic forandringer, kan der i nogle tilfælde opnås smertelindring ved at bruge behandling med laser til at nedsætte den inflammatoriske proces og fremme knogleophelingen. Hvis du har fået Modic forandringer og har fået konstateret at de skyldes bakterier, kan behandling med antibiotika være en mulighed.

Forsvinder Modic smerter igen?

Tidligere var forskerne af den opfattelse, at Modic forandringer startede som type 1, og derefter udviklede sig til type 2, som gjorde at patienter med smerte fra Modic forandringer kunne forvente 10-12 år med smerter.
Danske forskere har efterfølgende vist, at opdelingen af Modic forandringer i type 1 og type 2 er meningsløst, fordi den samme Modic forandring kan se ud som både type 1 og type 2 alt efter hvilken type MR skanner, der anvendes til undersøgelsen.
Forskning fra 2014 tyder på, at udsigten til smertefrihed desværre er dårligere. Efter 10 år er forandringerne kun forsvundet hos 3,5% af patienterne, der har smerter på grund af Modic forandringer.