Morbus Scheuermann

Hvad er Morbus Scheuermann?

En øget kileform af 3-5 ryghvirvler, som gør at man får en unormal stor krumning i rygsøjlen. Oftest sidder Scheuermann i brysthvirvelsøjlen, men den findes også i lændehvirvlerne.

Sygdommen skyldes en forstyrrelse af væksten eller manglende vækst i ryghvirvlernes endeplader i løbet af teenageårene. Årsagen til sygdommen er ukendt, fordi man ikke ved hvorfor væksten forstyrres.

Hvem får Scheuermann?

Sygdommen er hyppigst hos drenge i 12-18 års alderen. Men piger kan også få sygdommen.
Noget tyder på, at sygdommen i høj grad er arvelig, fordi halvdelen af søskende til en person med sygdommen også har Scheuermann.

Hvad er symptomerne?

Periodevis lokal træthedsfornemmelse og eventuelt smerter især i forbindelse med idrætsaktivitet og belastning af ryggen. Nedsat bevægelighed i ryggen og synlig øget krumning af rygsøjlen set fra siden.

Sygdommen udvikler sig kun i teenageårene, mens rygsøjlen vokser. På lang sigt øger Scheuermann risikoen for udvikling af slidgigt i rygsøjlen og bruskskiverne.

Hvad kan kiropraktoren gøre?

En del af patienter med øget krumning af rygsøjlen får ofte at vide, at de har en Scheuermann. Men der findes andre årsager til øget krumning af rygsøjlen. Ved mistanke om Scheuermann, kan kiropraktoren lave en røntgenundersøgelse, som er nødvendig for at stille diagnosen.

Kiropraktoren kan sørge for at rygsøjlen fungerer optimalt, så udviklingen af slidgigt senere i livet minimeres. De forandringer, som sygdommen allerede har skabt i rygsøjlen, kan ikke fjernes med kiropraktisk behandling.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du har fået stillet diagnosen ud fra et røntgenbillede, bør du undgå at have et fysisk hårdt arbejde, der belaster ryggen.

Den hyppigste årsag til øget krumning af rygsøjlen er dårlig holdning i barndommen og teenageårene. Derfor bør du sørge for at dit barn sidder med ret ryg, når det laver lektier og leger. Hvis dit barn er højere end sine jævnalderende er det vigtigt, at bord og stol er så højt at barnet ikke kommer til at sidde med krum ryg i skolen.
Se yderligere information under afsnittet om børn og unge.