Skoliose

Hvad er en skoliose?

En unormal C- eller S-formet rygskævhed set bagfra.

Hvem får en skoliose?

Skoliose ses 5-10 gange oftere hos piger end drenge. Den opstår almindeligvis i 10-12 års alderen. Piger med skoliose er gerne højere end deres jævnalderende.

Hvorfor får man en skoliose?

Årsagen til udvikling af skolioser hos 10-12 årige børn er ofte ukendt.

Den mest normale årsag til udviklingen af en permanent mindre skoliose hos voksne er, at ryggen udvikler en krumning for at kompensere for en forskellig benlængde. I sjældne tilfælde kan skoliosen også opstå på grund af genetiske arvelige og medfødte defekte udformninger i ryghvirvlerne.

Skoliose kan også opstå midlertidigt på grund af et skævt muskeltræk ved et akut hold i ryggen.

Hvad er symptomerne på en skoliose?

De fleste mennesker med skoliose oplever ikke flere smerter end mennesker med en normal ryg. Yngre personer, der har en meget skæv ryg, kan dog opleve lændesmerter. Hos ældre mennesker med udtalt skoliose kan slidgigt i bruskskiverne forårsage hvirvelskred, der giver lændesmerter.

Hvad kan kiropraktoren gøre?

Kiropraktorens undersøgelse af ryggen kan give mistanke om skoliose. En udtalt skoliose hos en ikke-udvokset patient, hvor der kan være en risiko for, at skoliosen kan udvikle sig yderligere, vil kiropraktoren henvise til egen læge med henblik på ortopædkirurgisk observation af skoliosen.