Hvad er et hvirvelskred?

Et hvirvelskred opstår, når en lændehvirvel glider fremad i forhold til resten af rygsøjlens hvirvler. Et hvirvelskred findes i forskellige grader, og kan være med eller uden brud på den bagerste del af hvirvlen (arcolyse).

I de fleste tilfælde er hvirvelskredet et tilfældigt fund ved en røntgenundersøgelse af lænden, og hvirvelskredet tillægges i nogle tilfælde alt for stor betydning i forhold til rygsmerter.

Hvordan opstår et hvirvelskred i lænden?

I mange tilfælde er årsagen til et hvirvelskred i lænden ukendt, men skyldes en overbelastning af den bagerste del af hvirvlen. Ved mange og hyppige gentagelser af bagoverbøjning med ryggen, kan der opstå trætshedsbrud i hvirvlen, som kan få den til at flytte sig fremad.

Et hvirvelskred opstår typisk i ungdomsårene eller tidligt i voksenlivet – især hos unge atleter eller elitesportsudøvere, der ofte bøjer ryggen maksimalt bagover f.eks. gymnaster. Hvirvelskred kan også opstå i forbindelse med voldsomme uheld, der påvirker lænden, eller som følge af slidgigt hos ældre mennesker.

Hvad er symptomerne på et hvirvelskred?

Lændesmerter, der ligner helt almindelige muskel- og ledsmerter. I sjældne tilfælde eller efter længerevarende lændesmerter, kan der også være bensmerter. Dine smerter behøver ikke at stamme fra hvirvelskredet, men kan skyldes overbelastning omkring hvirvelskredet pga. dårlig ledfunktion et andet sted i lænden.

Hvad kan kiropraktoren gøre?

Ved mistanke om hvirvelskred vil kiropraktoren lave en røntgenundersøgelse, hvor man kan se et eventuelt hvirvelskred. Desuden kan kiropraktoren vurdere hvor fremskreden hvirvlen er, og om den er stabil. Hvis hvirvelskredet er ustabilt, vil du blive sendt videre til undersøgelse på hospitalet. Er hvirvelskredet stabilt vil kiropraktoren tage hensyn til dette under behandlingen af dine smerter.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du har et hvirvelskred i lænden, bør du undgå øvelser og sportsgrene, hvor du bøjer ryggen – især lænden – bagover. Du skal også passe på i andre situationer, hvor din ryg bøjes kraftigt bagover.

Hvis du har fritidsinteresser, hvor lænden er udsat for mulige slag eller fald f.eks. skiferie eller at køre på motorcykel, bør du bruge et rygskjold til at beskytte lænden. Du helt undgå aktiviteter som faldskærmsudspring og elastikspring (Bungy Jump).